Десетки лидери осъдиха атаката от тази нощ срещу сградата на Конгреса в САЩ.

...
Десетки лидери осъдиха атаката от тази нощ срещу сградата на Конгреса в САЩ.
Коментари Харесай

Потресени и смаяни - реакциите от света след атаката на Конгреса

Десетки водачи осъдиха атаката от тази нощ срещу сградата на Конгреса в Съединени американски щати. Реакции имаше както от Америка, по този начин и от Европа. Коментар направи и българският външен министър. " Насилието в никакъв случай не е решение. Общественият ред би трябвало да бъде възобновен, тъй че да имаме спокойно предаване на властта в Съединени американски щати "  написа в профила си в Туитър  Екатерина Захариева.   Въпреки невижданите конфликти, довели до навлизане в залите на Конгреса и блокиране на съвещанията за одобряване на резултатите от президентските избори, за новия държавен глава на Америка със събрани 306 електорални гласа срещу 232 гласа в изгода на действащия президент Доналд Тръмп. 

Реакциите в Съединени американски щати

Бившият президент на Съединени американски щати Барак Обама съобщи, че " историята ще запомни насилието, настъпило в Капитолия, осъществено от поддръжници на президента Доналд Тръмп, който той упрекна, че е провокирал нахлуването с неговите  " неоснователни неистини ".

" Историята заслужено ще си напомни насилието, случило се на Капитолийския рид, подстрекавано от президент, който продължава да лъже без съображение за резултата от законни избори, като миг на голям позор и позор за нацията ни. Вече два месеца политическа партия и съпътстващата я медийна екосистема постоянно не желаят да споделят на своите почитатели истината - че новоизбраният президент Байдън ще встъпи в служба на 20 януари. Техните фантастични разкази водят все по-далеч от действителността и се градят върху години на посеяни негодувания. Сега виждаме последствията, превърнати в принудително кресчендо ", сподели още Обама. 

Като " невиждана офанзива " против американските институции, подхранвана от " отровна политика, траяла над четири години " дефинира случилото се някогашният президент на Съединени американски щати Бил Клинтън .

" Нападението беше подхранвано повече от четири години от отровни политики, които разпространяваха умишлена дезинформация, посяха недоверие в нашата система и изправиха американците един против различен. Клечката беше запалена от Доналд Тръмп и неговите най-ревностни помощници, в това число доста в Конгреса, с цел да анулират резултатите от избори, които е изгубил. Изборите бяха свободни, преброяването беше почтено, а резултатът е финален. Ние би трябвало да приключим мирното прекачване на властта, което изисква нашата Конституция ", написа Клинтън в своя акаунт в Twitter, насърчавайки американците да обърнат страницата и да продължат дружно, почитайки Конституцията. 

" Това е една национална покруса и случилото се не е показателно за това какви сме ние като нация ", съобщи някогашният президент Джими Картър , който прикани за спокойно развиване на събитията. 

Бившият републикански президент на САЩ  Джордж Буш-младши пък съобщи, че нахлуването на последователи на Тръмп в Конгреса в продължение на няколко часа е събитие, почтено за " една бананова република ".  " Потресен съм от безотговорното отношение на някои политически водачи от изборите насам и от неналичието на почитание, засвидетелствана през днешния ден към нашите институции, нашите обичаи и нашите сили на реда. Яростното щурмуване на Капитолия и нарушаването на процедурата, предписана от Конституцията, е осъществено от хора, чиито страсти са подхранвани от неистини и подправени очаквания. Бунтът може съществено да навреди на страната ни и на нашата известност ", акцентира Буш-младши. 

След щурма на Капитолия кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър удължи изключителното състояние в града с 15 дни, т.е. до 21 януари, което ще засегне и церемонията по встъпването в служба на новия президент Джо Байдън на 20 януари. Указът на Баузър позволява при потребност да бъде задействана помощ на федерално ниво.   

" Днес митингите против Първата корекция станаха насилствени. Много хора пристигнаха в региона въоръжени и за да вземат участие в принуждение и заличаване и са взели участие в принуждение и заличаване. Те изстреляха химически дразнители, мятаха тухли, бутилки и използваха оръжия. Те нарушиха сигурността на Капитолия и тяхното разрушително и буйно държание има капацитет да се популяризира оттатък Капитолия ", съобщи кметът на Вашингтон Мюриел Баузър

Той назова хаоса " огорчение освен за американската народна власт, само че и за личните ни полезности на Вашингтон ". " Знам, че приказвам от името на всички нас, когато споделям, че тази невиждана офанзива против американската ни народна власт е подстрекавана от президента на Съединените щати и той би трябвало да носи отговорност ", добави Баузър.

Реакциите в Европейския съюз, Европейската комисия, ООН  и НАТО

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел означи, че " сцените във Вашингтон са шокиращи ".  " Разчитаме на Съединени американски щати, че ще разрешат спокойно предаване на властта на Джо Байдън ", добави той. 

Първият посланик на Брюксел Жозеп Борел дефинира случилото се като " невъобразим взлом по американската народна власт " и прикани за уважаване на резултатите от американските президентски избори.

" Вярвам в силата на институциите и на американската народна власт. В основата им е мирното предаване на властта ", напомни ръководителят на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен . " Джо Байдън завоюва изборите. Радвам се, че ще мога да работя с него в качеството му на предстоящ президент на Съединени американски щати ", добави тя. 

Сцените в Капитолия осъди и ръководителят на Европейския парламент Дейвид Сасоли . Европейският съюз прекара четири сложни години, прекарани в борби с администрацията на Тръмп, а неговите висши чиновници неведнъж са заявявали, че чакат по-добри връзки при новоизбрания президент Джо Байдън.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че е " тъжен от събитията в Капитолия на Съединени американски щати ". " Важно е политическите водачи да внушават на своите почитатели нуждата да се въздържат от потребление на принуждение, както и да зачитат демократичните процеси и върховенството на закона ", се споделя в изявление на Гутериш.

Реакция имаше и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг , който прикани за почитание към резултатите от демократичните избори. 

" Няма да отстъпим пред насилието на тези няколко души, които желаят да слагат под подозрение демокрацията. Когато в една от най-старите демокрации в света последователи на един отиващ си президент оспорват с оръжия законните резултати от избори, то това е офанзива против една универсална концепция ", съобщи френският президент Еманюел Макрон . Той съобщи, че е уверен в силата на демокрацията в Съединени американски щати и добави, че случилото се във Вашингтон не е американско. Френският президент също по този начин акцентира другарството, което изпитва към Съединени американски щати, и поддръжката, която страната му ще му окаже. 

А италианският министър председател Джузепе Конте написа в Twitter, че има вяра " в надеждността и силата "  на американските силови структури.  " Американският конгрес удостовери успеха на Джо Байдън на изборите. Очакваме с неспокойствие да работим с президента Байдън и вицепрезидента Камала Харис за взаимно разпространение на световната стратегия за напредък, резистентност и включване ", написа още Конте. 

" Позорни подиуми в американския конгрес ", написа в Twitter британският министър председател Борис Джонсън . " Съединените щати се застъпват за демокрацията по целия свят и в този момент е жизненоважно да има спокойно и подредено предаване на властта ", добави той. 

" Тръмп и неговите поддръжници би трябвало най-сетне да одобряват решението на американските гласоподаватели и да спрат да потъпкват демокрацията. От възпламенителните думи произтичат насилствени дейности. Презрението към демократичните институции има пагубни последствия ", написа немският външен министър Хайко Маас в Twitter.

Реакциите наполитически водачи от други точки на света 

Канадският министър председател Джъстин Трюдо съобщи, че страната му е " надълбоко разтревожена и натъжена от нападенията против демокрацията в Съединени американски щати ".

" Безредиците и митингите, които видяхме във Вашингтон, бяха ужасяващи. Те са доста притеснителни ", сподели австралийският министър председател Скот Морисън пред кореспонденти, малко откакто Конгресът на Съединени американски щати възобнови съвещанието си късно в сряда. 

" Красотата на демокрацията? "  с емоджи повдигане на плещи беше реакцията, оповестена от Башир Ахмад , персонален помощник на президента на Нигерия, който е претърпял няколко преврата от независимостта на страната, включително и този, воден преди десетилетия от президента Мухамаду Бухари. 

" Шокиран съм да видя новините за протести и принуждение във Вашингтон. Редовното и спокойно прекачване на властта би трябвало да продължи. Не може да се допусне демократичният развой да бъде нарушен от противозаконни митинги ", написа в Twitter министър председателят на Индия  Нарендра Моди .

Президентът на Чили Себастиан Пинера и президентът на Колумбия Иван Дуке бяха измежду тези в Латинска Америка, които осъдиха протестиращите, само че и двамата обявиха, че са уверени, че американската народна власт и върховенството на закона ще надделеят.

Венецуела , която е под наказания на Съединени американски щати, съобщи, че събитията във Вашингтон демонстрират, че Съединени американски щати " страдат от това, което са генерирали в други страни с политиката си на експанзия ". Президентът на Венецуела Николас Мадуро оцеля при подкрепяните от Съединени американски щати старания на опозицията да го смъкна, макар обвиняванията в нарушение на правата на индивида, цивилен безредици и филантропична рецесия, принудила милиони да избягат от богатата на нефт страна, напомня Асошиейтед прес. 

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху нарече  " срамно " нападението на Капитолия от поддръжници на американския президент Доналд Тръмп. Той съобщи, че случаите, довели до минимум четири смъртни случая  " са неприличен акт, който би трябвало да бъде строго наказан ". 

" Русия счита вчерашните събития във Вашингтон за вътрешна работа на Съединени американски щати ", съобщи говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова. " Отново обръщаме внимание върху обстоятелството, че изборната система в Съединени американски щати е архаична, тя не дава отговор на актуалните демократични стандарти, създавайки опция за многочислени нарушавания, а американските медии са се трансформирали в инструмент за политическа битка. Това значително стана причина за разкола в обществото, който сега се следи в Съединени американски щати. Пожелаваме на приятелския американски народ с достолепие да премине този трагичен миг от личната си история ", добави Захарова.

Източници: Асошиейтед прес, Българска телеграфна агенция, Агенция " Фокус ", liberoquotidiano.it, abc.es

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР